Sy Selv

Sy dine egne stofbleer og bind.

sy selv bar

(Du bliver et bedre menneske af at gøre det selv)

Jeg har lige købt en håndskubber – altså en græsslåmaskine som ikke har nogen motor men skubbes fremad ved beslutsom håndkraft, nej nærmere krops-kraft. Ikke fordi jeg synes at low-tech er fedt pr. definition, men fordi jeg har en ret lille græsplæne.

Alligevel har alle som har set den, har sagt at de da godt kan skaffe én med motor når jeg bliver træt af den.

Det samme går igen når man køber 10 rummeter skovet ask og kløver det selv til brændeovnen. Både naboen og min far spørger som det første: ”Kan det virkelig betale sig?”

Jamen det kommer da an på hvad man vil have ud af det!

Ignorér al den fokus på resultatet: Hvor meget mindre koster det, i forhold til at købe det færdigt? Hvor mange dage vil det tage før du har kløvet det hele? Ville din tid ikke være bedre brugt på dit arbejde, hvor din timeløn er højere? Det er ikke pointen.

At gøre det selv er ren terapi. Mindfullness og afstressning på højt niveau.

Når jeg slår græs med min håndskubber, kræver det lige nøjagtig så meget kraft og koncentration, at jeg ikke tænker på andet. Jeg er fuldstændig dér, helt nærværende. Dufter naturen. Ser på årstidens farver.

Uanset hvordan du ”gør det selv” handler det om at aktivere hænderne, hovedet, kroppen, (og måske hjertet) så meget, at du ikke har hjernekapacitet tilovers til at tænke på din chef, de opgaver du er bagud, eller din usamarbejdsvillige ex.

Nogle bager, eller rører deres egen remoulade. Andre bygger eller broderer.

Det vigtigste er at du fortager dig noget meningsfuldt.

Gør det selv på det niveau der passer dig, hvor du får succesoplevelser. Hvor du måske kan være sammen med børn og kærester imens.

Ingen modeller eller handelsskoleforelæsere formår at sætte ord eller værdi på fornøjelsen ved at gøre det selv. Den livskvalitet og det overskud man får ud af selve arbejdsprocessen. Glæden ved det færdige resultat, som du altid med det samme spotter i skuffen. Det er noget helt andet end ting nr. 117 som man har købt.

Skønt det er en tendens i tiden, at det er IN og godt at bruge mindst én eftermiddag eller aften om ugen i træningscenter, synes mange det er små-åndet at bruge tid på at kløve sit eget brænde. Det er nærmest underligt hvis man ikke lader en fagperson klippe sine børns hår. Man bliver endda beskattet af at bygge sit eget hus selv.

Kan vi lige få fokus tilbage på at gøre det selv for sin egen skyld?

Det behøver ikke at kunne begrundes med sparede kroner, bedre resultat eller noget tredje. Og gør du det selv og er seriøs omkring det, så ved du udmærket dét.

At sy eller kløve brænde er ikke noget man har talent for – det kommer med øvelse. Det eneste du skal have er lyst, gå-på-mod, og tålmodighed til at lave om når det ikke bliver som planlagt, uden at føle at du spilder din tid. For det vigtigste i livet er ikke den tid du kigger frem eller tilbage på – om den var lang eller kort. Det er derimod den tid du er i lige nu, og om den føles god.

PS: At sy selv giver nærvær, fordybelse og afstresning, og du bliver ellevild når du opdager hvilke fantastiske ting du kan frembringe med dine egne hænder.